Scroll Top
Οικία Τυπάλδων-Ιακωβάτων
  • Home
  • Αποθετήριο
  • Οικία Τυπάλδων-Ιακωβάτων
title-icon-1
title-icon-2
Βασικά στοιχεία
Μοναδικός κωδικός:
ΚΚΕ4021
Περιοχή:
Κεφαλονιά - Ιθάκη
Χρονολογία:
Ιανουαρίου 30, 2025
Αρχείο τεκμηρίου
Χάρτης
Οικία Τυπάλδων-Ιακωβάτων

Διώροφο κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, με περιβάλλοντα χώρο που συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη του μνημείου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του, με χαρακτηριστικό δρόμο (μαϊστρα), πηγάδι με λιθόγλυπτο φρεατοστόμιο και μνημειακή κλίμακα ανόδου στο κεντρικό κτίριο. Οι οροφές των χώρων κοσμούνται με οροφογραφίες. Οικία της ονομαστής κεφαλονίτικης οικογένειας Τυπάλδου – Ιακωβάτου, περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο με δωρεά του 1963, ενώ εργασίες αναστηλώσεως έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη δεκαετία του ’80. Κηρύχθηκε ως έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ το 1968 (Ρεγγίνα Ραζή – Αλεξανδράτου, αρχιτέκτων μηχανικός, Οδυσσεύς, Υπουργείο Πολιτισμού).

Η οικογένεια Ιακωβάτου κατείχε αξιόλογη κτηματική περιουσία στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής, κληρονομημένη από τη διάσπαση της αρχικής βαρωνίας των Τυπάλδων, από την οποία και εξασφάλιζε ουσιαστικά τα εισοδήματά της με την καλλιέργεια κυρίως σταφίδας, την οποία εμπορευόταν. Οι αδελφοί Ιακωβάτοι, παράλληλα με τις επιμέρους επαγγελματικές τους ενασχολήσεις, ενδιαφέρονταν και συνεισέφεραν στη διαχείριση και στην επαύξηση της κοινής αυτής περιουσίας με αγορές κτημάτων στην περιοχή της Αχαΐας. Τα κτήματα στην Αχαΐα είχε αγοράσει ο Γεώργιος μαζί με τον αδελφό του Χαράλαμπο όταν, μετά το τέλος των σπουδών τους (1839), εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα. Οι καλλιέργειες και το εμπόριο των προϊόντων καθώς και οι μισθώσεις των κτημάτων της Πάτρας ενίσχυαν τους οικονομικούς πόρους της οικογένειας για πολλά χρόνια μετά την εγκατάσταση των Γεωργίου και Χαράλαμπου στην περιοχή. Στα κτήματα αυτά καλλιεργούσαν κυρίως σταφίδα και δένδρα συκαμιάς, ενώ εμπορεύονταν το παραγόμενο μετάξι (Αρχείο Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης). 

Πηγές

Κατηγορία:
Κτήρια έμμεσης σύνδεσης
Ιδιοκτησία:
Υπουργείο Παιδείας
Ηχητικό συνέντευξης
Οικία Τυπάλδων-Ιακωβάτων
Μέχρι τους σεισμούς του 2014 στο ισόγειο του κτηρίου στεγαζόταν η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και στον όροφο λειτουργούσαν το Μουσείο και το Αρχείο. Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει την επισκευή του. Η Βιβλιοθήκη με τις Συλλογές και τα Τμήματά της, το Μουσείο και το Αρχείο έχουν μετεγκατασταθεί και λειτουργούν στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου, μέχρι να επισκευαστεί το ιστορικό κτήριο-αρχοντικό των Τυπάλδων Ιακωβάτων.
Φωτογραφίες
Βίντεο τεκμηρίου
Βίντεο συνέντευξης

Άδεια χρήσης

cc

CC BY-NC-ND 4.0

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.