Υπάρχουν πολλές μελέτες που κατέδειξαν την υψηλή διατροφική αξία και τα πολλαπλά οφέλη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και διαθέτει ισχυρισμούς υγείας, οι οποίοι στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες.
Έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, όπως ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, φλαβόνες, φλαβονόλες, ρεσβερατρόλη, τα οποία είναι ωφέλιμα στην μείωση αθηρωματικών αλλοιώσεων υπερχοληστερολαιμικών ζωικών προτύπων.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, που βοηθά στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και σε ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο που συντελεί στην καλή υγεία της καρδιάς και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο φώσφορος και ο σίδηρος.
Έχει πολύ μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Περιέχει, επίσης, μεγάλο ποσοστό φρουκτοολιγοσακχαριτών, που σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού και δρουν ως πρεβιοτικά συστατικά.
Είναι ένα προϊόν χωρίς λιπαρά.
Περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα μαζί με φυτικές ίνες και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών για την παραγωγή ενέργειας. Η κατανομή σακχάρων της σταφίδας είναι ίδια με αυτή του μελιού, δηλ. περιέχει φρουκτόζη ως κύριο σάκχαρο, που είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη αλλά με πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Η σταφίδα, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και η επεξεργασία της γίνεται χωρίς κανένα πρόσθετο.
Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση 36 γρ. μαύρης σταφίδας την ημέρα από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ:
» δεν αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος,
» αυξάνει το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του αίματος,
» μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.
Η μαύρη σταφίδα βελτιώνει σημαντικά την κλινική εικόνα του ήπατος σε ασθενείς με μη-αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος.
Σε ex vivo μελέτες διαπιστώθηκε η αντικαρκινική δράση των εκχυλισμάτων σταφίδας σε κύτταρα του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η χορήγηση κορινθιακής σταφίδας (36 g/ημέρα) μειώνει το σωματικό βάρος.
Συγκρίνοντας τη σταφίδα με άλλες υπερτροφές (superfoods) προέκυψε η ανωτερότητά της σε μικροσυστατικά.
- Kanellos et al. (2014). A Study of Glycemic Response to Corinthian Raisins in Healthy Subjects and in Type 2 Diabetes Mellitus Patients.
- Kanellos et al. (2013). Absorption and Bioavailability of Antioxidant Phytochemicals and Increase of Serum Oxidation Resistance in Healthy Subjects Following Supplementation with Corinthian Raisins.
- Yanni et al. (2015). Effects of dietary Corinthian currants (Vitis vinifera L., var. Apyrena) on atherosclerosis and plasma phenolic compounds during prolonged hypercholesterolemia in New Zealand White rabbits.
- Kanellos et al. (2013). A pilot randomized controlled trial to examine the health outcomes of raisin consumption in diabetic subjects.
- Kaliora et al. (2008). Effect of Creek Raisins (Vitis Vinifera L.) From Different Origins on Gastric Cancer Cell Growth.
- Kountouri et al. (2013). Chemopreventive properties of raisins originating from Greece in colon cancer cells. Food Funct.
- Chiou et al. (2014). Anthocyanins content and antioxidant capacity of Corinthian currants (Vitis vinifera L., var. Apyrena).
- Chiou et al. (2007). Currants (Vitis vinifera L.) content of simple phenolics and antioxidant activity.